Utrikes.

2021-11-16 20:00
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Skorpioner tvingades fram av extremväder

Extremväder tvingade fram skorpioner från sina naturliga gömställen. Människor i egyptiska provinsen Aswan stacks i sina hem efter att ett ovanligt regnväder fick spindeldjuren på flykt.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Extremväder i södra Egypten tvingade giftiga skorpioner på flykt från sina gömställen och in i människors hem. Mer än 500 personer i miljonstaden Aswan, och i närliggande byar, har förts till sjukhus efter att ha blivit stuckna av skorpioner, rapporterar bland annat Guardian.

Under helgen så träffades provinsen av ett ovanligt kraftig regn, hagel och åska. Tre personer dog i extremvädret, enligt guvernören Ashraf Attia. De hundratals personers som stacks av skorpioner ska enligt uppgifter behandlats med motgift och senare skrivits ut från sjukhusen.

Hälsoministern Khalid Abdel-Ghafar bekräftar i ett uttalande att ingen dog till följd av skorpionsticken.

Klimatkrisen i landet

En modern biblisk historia, eller en konsekvens av klimatkrisen. Filmer och bilder från Aswan visar hur gator översvämmades  under fredagen och hur hus och fordon skadats i ovädret. Skolor stängdes temporärt, biltrafiken stängdes och även båttrafiken på Nilen stängdes. Området upplevde även flera strömavbrott till följd av stormen.

Stormens intensitet har fått flera egyptiska meteorologer och klimatforskare att sätta helgens händelse i samband med klimatkrisen, skriver New York Times. Egypten har redan börjat uppleva varmare somrar, dadlar och oliver har blivit mycket svårare att odla och stora delar jordbruksmark har förvandlats till öken.

Enligt skorpionexperter är det mest sannolika att det är översvämningarna som drivit skorpionerna från sin naturliga miljö i den bergiga öknen och in i staden och byarna.

Tipsa om artikeln via e-post