Utrikes.

2017-07-14 15:15
Ignacio “Lula” da Silva. Bild: Andre Penner/AP
Ignacio “Lula” da Silva.

Dom mot Lula da Silva – men bevis saknas

Drygt 14 månader innan Brasiliens presidentval har den förhandstippade favoriten, ex-presidenten och PT-ledaren Ignacio “Lula” da Silva, dömts till 9,5 års fängelse för korruption.
Nu ska domen överklagas av Lula da Silvas advokater och prövas i den regionala domstolen i Porto Alegre.

Domen mot Brasiliens i särklass populäraste politiker kom inte som en överraskning för någon. Sedan ett år tillbaka har ex-presidenten Lula da Silvas namn figurerat i den stora korruptionshärvan Lava Jato som involverar ett stort antal politiker och ministrar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Domaren Sergio Moro menar att Lula da Silva har tagit emot en lyxlägenhet i badorten Guarujá av byggbolaget OAS i utbyte mot statliga byggkontrakt, och vill därför döma honom till 9,5 års fängelse för korruptionsbrott och pengatvätt.
Om domen går igenom skulle det också innebära att Lula da Silva, som i nuläget har 62 procent av det brasilianska folkets stöd som ny president, inte kan ställa upp i det kommande valet enligt en ny lag.

Lagen, som går under namnet “Lei Ficha Limpa” och som Lula da Silva själv var med och tog fram under sin tid som president 2003–2010, innebär att politiker som blivit dömda i en brasiliansk domstol inte får ställa upp i val och inte heller inneha några statliga uppdrag på 19 år.

Trots att domaren Sergio Moro inte har kunnat presentera några faktiska bevis, vilket har upprört både många brasilianare och Lula da Silvas advokater, säger han sig vara övertygad om att Lula da Silva är skyldig till de brott han misstänkts för och dömde honom i går till 9,5 års fängelse, men utan krav på att domen verkställs direkt.

”Extremt allvarligt”

Wellington Calasans är journalist och Europakorrespondent för Brasilien och Angola med bas i Stockholm. Han är starkt kritisk till hur den rättsliga processen mot Lula da Silva har gått till.

– Det som händer är upprörande, men tyvärr inte förvånande. Domen mot Lula da Silva är en del av den juridiska, politiska och medial högerkupp som har pågått i Brasilien sedan president Dilma Rousseff avsattes på felaktiga grunder förra året. Det är extremt allvarlig att rättvisan är så korrumperad och att man kan döma någon utan bevis, säger Wellington Calasans.

Han jämför Lula da Silvas situation med Nelson Mandela under apartheidtiden och befarar en social revolt och okontrollerbara massprotester om domen mot Lula da Silva går igenom.

– De som står bakom kuppen är livrädda för Lula da Silva, de vet att han kan bli vald till president och att han då kommer ta tillbaka alla sociala och fackliga rättigheter som de har nedmonterat det sista året. Han är det sista hoppet för Brasiliens fattiga, jordlösa och arbetare, om han döms kommer de slå tillbaka.