Vad händer....

2021-11-17 13:15
Kvinnor håller upp skyltar med budskap skrivna på spanska; ”Nej till lag 1386” och ”Ner med den förbannade lagen”, under en demonstration som oppositionen anordnat  i La Paz, Bolivia, den 10 november 2021.  Foto: Juan Karita/AP/TT
Kvinnor håller upp skyltar med budskap skrivna på spanska; ”Nej till lag 1386” och ”Ner med den förbannade lagen”, under en demonstration som oppositionen anordnat i La Paz, Bolivia, den 10 november 2021.
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Bolivias socialistiska regering möter motstånd

En olycksalig lag avsedd att rensa upp i den svarta ekonomin, som nu är tillbakadragen, visar på svårigheterna som det regerande vänsterpartiet MAS fortfarande står inför

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Efter kuppen som störtade Evo Morales 2019 återkom hans socialistiska parti MAS (Movimiento al Socialismo) till makten genom nyval i oktober förra året, under den tidigare finansministern Luis Arce Catacora. Men han har inte fått en okomplicerad regeringstid. Bolivia är ett av länderna i Latinamerika med starkast tradition av social mobilisering och protester, och likaväl som de tidigare riktats mot högern har de nu gjort regerandet besvärligt för Luis Arce Catacora.

Tidigare i år har landet bland annat präglats av konflikter om den lagliga försäljningen av kokablad, men de största protesterna hittills utlöstes av en ny lag om illegitima inkomster. Lagen skulle gett starkt utökade möjligheter att undersöka tillgångar som saknar ett registrerat lagligt ursprung.

Oppositionen anklagade lagen för att möjliggöra förföljelser av politiska motståndare, och har allt sedan oktober hållit demonstrationer och vägblockader i landets största städer för att stoppa lagen – medan MAS-sympatisörer samlades till motdemonstrationer som försökte öppna blockerade vägar. Störst var protesterna i östliga Santa Cruz där oppositionen har makten och nästan all ekonomisk aktivitet paralyserades av en ”medborgarstrejk”. Där är det många av de radikalare grupperna som har ambitioner långt bortom den enskilda sakfrågan och som hoppas kunna störta regeringen.

Men också taxi- och minibussförare och gatuförsäljare demonstrerade på flera håll i landet. Problemet är att Bolivia, som många liknande länder, har en mycket stor informell sektor. Den omfattar korruption på hög nivå liksom samhällets mest marginaliserade grupper. Men också en stor lägre medelklass bestående av ägare till marknadsstånd och liknande, varav många som det gått bra för och som förbättrat sin sociala position under MAS regerings­tid – och som ofta stödjer partiet. Existensen av svarta pengar är så utbredd att med den nya lagen hade ingen kunnat känna sig riktigt säker.

Den 14 november skickade regeringen ett förslag till parlamentet om att upphäva lagen igen. Evo Morales försökte i en radiointervju vända det till något positivt:

”Vi började förstå att lagen omfattade informella arbetare på ett sätt ingen insett i förväg, vi har dragit tillbaka den efter att ha tagit hänsyn till olika sociala sektorer... det är vad det innebär att styra lydande.” Den sista meningen är ett populärt uttryck där ”styra lydande” syftar på MAS bas i sociala rörelser.

En reträtt efter flera månader av stridigheter är dock oundvikligen ett misslyckande, och det verkar som om MAS fortfarande inte riktigt hittat tillbaka till den modell som gjorde Morales regeringstid så framgångsrik. Under tiden har oppositionen lovat att fortsätta protesterna åtminstone tills dess att parlamentet faktiskt klubbat igenom lagens avskaffande. 


Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Tipsa om artikeln via e-post