Nyheter.

2021-11-16 08:31
Magdalena Andersson med talman Andreas Norlén. Bild: TT/Jessica Gow
Magdalena Andersson med talman Andreas Norlén.
Puffetikett
Dagens ETC

Magdalena Andersson (S) får mer sonderingstid

Magdalena Anderssons tidsfrist för sondering har gått ut och hon hann inte komma överens med Vänsterpartiet. Andersson får förlängt till 22 november för att försöka bilda en regering.

Tipsa om artikeln via e-post

Under tisdagsmorgonen så tog Magdalena Anderssons tidsfrist för sondering slut. Hon förklarar att hon ser samtalen med Vänsterpartiet som konstruktiva och bad därför om ytterligare tid att bilda regering.

– Jag har fått ytterligare tid att sondera möjligheten att leda Sveriges regering. Vi kommer ha avstämning på fredag och sen ska jag lämna besked senast på måndag, säger Magdalena Andersson under tisdagens presskonferens och fortsätter:

Centerpartiet har tidigare sagt att de avser att trycka gult för Andersson under en eventuell statsministeromröstning och på så sätt släppa fram S-ledare – om S håller fast vid de överenskommelser som partierna kommit fram till.

Det är i samtalen med V som en överenskommelse ännu inte har nåtts. Tidigare har rapporterats att V bland annat kräver att pensionerna ska höjas för att partiet ska släppa fram Andersson. S-ledaren vill själv inte kommentera vad som sägs i förhandlingarna eller på vilka punkter förhandlingarna har kört fast.

– Jag har lång erfarenhet av att samarbeta med V från förra mandatperioden. Och jag har goda erfarenheter av det samarbetet, säger hon. 

Om Magdalena Andersson har möjlighet att presentera ett tillräckligt regeringsunderlag på måndag 22 november så kan statsministeromröstningen ske på onsdag 24 november, samma dag som budgetomröstningen är inplanerad. Magdalena Andersson ska rapportera senast 

Detta är tredje gången som det genomförs talmannsrundor för att bestämma en svenska regering sedan valet 2018.

– Under vårt möte informerades jag om att sonderingsuppdraget går framåt men behöver ytterligare någon tid. Jag är mån om att Sverige skyndsamt ska få en ny regering men arbetet bör samtidigt inte forceras. Jag har därför givit Magdalena Andersson ytterligare några dagar till hennes uppdrag, säger talman Andreas Norlén i ett pressuttalande.

Tipsa om artikeln via e-post