Ledare. Andreas Gustavsson.

2021-08-13 12:00
Bilder: TT / Shutterstock / Montage
Puffetikett
Dagens ETC

Unikt avslöjande – här är riksdagens klimatdebatt i förväg

Det här kommer direkt från spåkulan. Summan av riksdagens handlingskraft och kompetens att hantera den största krisen.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Miljöpartiet vill efter det nya IPCC-larmet att riksdagens samtliga partier ska ge besked om vad de tänker göra för att bromsa upphettningen. Alla utom Jimmie Åkesson (SD) har visserligen reagerat, men det är inte att ge besked.

Så hur ser planen ut?

Konkret.

Dagens ETC har haft förmånen att skåda in i framtiden, rakt in i debatten som ännu inte hållits. Så håll till godo, det här kommer direkt från spåkulan. Summan av riksdagens handlingskraft och kompetens att hantera den största krisen.

Nooshi Dadgostar (V):

– LKAB, Northvolt, Volvo. Har jag missat något som skulle kunna attrahera LO-väljare? I så fall: Allt det Stefan kommer säga snart, men lite mer vänster.

Stefan Löfven (S):

– Greta har rätt. Jag lyssnar på Greta. Sverige blir världens första fossilfria välfärdsland. Precis som vi skulle få lägst arbetslöshet i Europa. Och blir det inte så har jag aldrig sagt det. Scenen är din, Märta. Var radikal, var grönare än klorofyll! Sedan ska du och jag förhandla. Du får välja mellan mötesrummen ”Bromma” och ”Vattenfall”.

Märta Stenevi (MP):

– Ses i ”Bromma”, Stefan. Jag tar det, Per vill inte den här gången. Men till saken. Utsläppen ska vi tvinga ner. Men inte bara! I denna exceptionella klimatdebatt som mitt parti har tvingat fram vill jag ta tillfället att tala utförligt om kriminella gäng, välfärdsvinster, levande landsbygd, mäns våld mot kvinnor, hederskultur och… (Talartiden är förbrukad.)

Annie Lööf (C):

– Stoppa temperaturhöjningen! Med liberala reformer. Jättemånga liberala reformer. Nej, det kommer inte att konkretiseras här och nu. Jag jobbar verkligen inte så.

Nyamko Sabuni (L):

– Kärnkraft. Elvägar. Sedan ber jag att få återkomma när jag haft nästa sittning med lobbyister.

Ulf Kristersson (MD):

– Kärnkraft. Jag är rädd för alarmister. Bejaka livet. Kör, flyg, privatisera!

Ebba Busch Thor (KD):

– Kärnkraft. De jävlarna kommer snart för att ta din bensinbil, din hund, din smygrasism och din nya villa vid en uppländsk sjö.

Jimmie Åkesson (SD):

– Invandrare. Alla miljöpartister är ett existentiellt hot. Kärnkraft. Nu vill jag grilla. Bearnaise.

För den som vill ha tillgång till samma klärvoajans, börja prenumerera på Dagens ETC, vår klimatredaktion och vår ledarsida granskar det politiska fluffet, utsläpparna och kopplingarna däremellan. Till exempel här och här och här och här och här, och här.

Tipsa om artikeln via e-post