Kulturtips.

2021-11-14 14:15
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Östermalms mest kända kommunister

Här är 3 aktuella kulturtips från Clara Lee Lundberg.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Dansande kvinnor i skogen

Dans

Den hyllade och normbrytande koreografen Hagar Malin Hellkvist Sellén är aktuell med föreställningen ”Kvinnor och skog” på Turteatern i Stockholm. På sitt karaktäristiska och underfundiga sätt tar sig Hagar Malin Hellkvist Sellén an naturen i sitt nya verk, ”som fysiskt och emotionellt närmar sig det faktum att vi håller på att förlora ett naturarv och utarma förutsättningarna för vår existens.”

Föreställningen spelas på Turteatern i Stockholm 12-27 november. Efter årskiftet går den vidare till Norrlandsoperan i Umeå och åker sen på Sverige-turné hösten 2022.

Östermalms mest kända kommunister

Bok

Foto: Snezana Vucetic Bohm

Författaren och dramatikern Martin Jonols har skrivit kärleksfullt och detaljerat om sina kommunistiska morföräldrar i den nya boken ”Stalin på Östermalm” (Verbal förlag). Det är lika mycket en uppväxtberättelse som en historisk skildring av den kommunistiska rörelsen i 30-talets Stockholm. Det är svårt att slita sig från de gripande beskrivningarna av arbetarklassmorfarn Gustav Johansson som är Moskva-agent på Östermalm, överklassmormorn Eva Palmær som trots sin uppväxt blir övertygad kommunist, och pappan som kallas för Sverige blivande Lenin.

Bastusamtal och rotlöshet

Konst

Foto: Jean-Baptiste Béranger.

På Tensta Konsthall pågår just nu den spännande grupputställningen Phantoms of the Common. Utställningens verk, som består av installationer, måleri, publikationer, video och sociala aktiviteter, undersöker till exempel bastubad som utgångspunkt för givande samtal, ägarförhållanden utmed blå tunnelbanelinjen, tigrinja-språkets rotlöshet, och en uppfinning för att återskapa våtmarker på Järvafältet.

Utställningen pågår mellan 29 oktober 2021 och 16 januari 2022.


Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Tipsa om artikeln via e-post