Kultur & Nöje.

2021-11-13 13:00
  • Serien ”Dopesick” och actionthrillern ”Crisis” (till höger) skildrar båda opioidkrisen i USA. Bild: Hulu
    Serien ”Dopesick” och actionthrillern ”Crisis” (till höger) skildrar båda opioidkrisen i USA.
  • Bild: Quiver Distribution
Puffetikett
Dagens ETC

Monstruösa skildringar av USA:s opioidepidemi

Amerikas ”krig mot ­narkotika” har krasch­landat i den pågående opioid­epidemin. Nu börjar populär­kulturen komma ikapp verkligheten. Idag har serien ”Dopesick”premiär, bara en av många nya filmer och ­serier som skildrar hur ­opiaterna fick fäste i USA.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Enligt amerikanska folkhälso­myndigheten ökade antalet dödsfall i överdoser på opioider mellan 2019 och 2020 från 50 963 till 69 710.

En pusselbit som förklarar hur det kunde gå så långt är Alex Gibneys imponerande dokumentär ”The crime of the century” (HBO Max). Om hur läkemedelsföretaget Purdue Pharma lyckades korrumpera det amerikanska folkhälsoinstitutet och godkänna den mycket beroendeframkallande smärtstillaren Oxycontin.

Det var kring 1996 som den förmögna familjen Sackler byggde en armé av säljare beväpnade med förljugna argument om att preparatet inte var beroendeframkallande. De riktade in sig på små läkarmottagningar i amerikanska gruvstäder, där invånarna ofta hade smärtskador från det slitiga arbetet. För de flesta patienter blev drogen en förbannelse.

I ”Dopesick” (premiär 12 november på Disney plus) skildras flera öden påverkade av krisen. Michael Keaton spelar Samuel Finnix, en läkare som blir övertalad av en manipulativ Purduesäljare att testa Oxycontin på sina patienter. Han märker snart att patienterna inte klarar av att sluta och efter en olycka blir Finnix själv pillerberoende.

Purdue Pharma är bara ett av många läkemedelsföretag som tjänat på opioidepidemin (även Johnson and Johnson har dömts som ansvariga), men ”Dopesick” följer också familjen Sackler — porträtterade som en blodsfejdande ”Succession”-familj men inom läkemedel. Serien håller Sacklers ansvariga för att förändrat hela samtalet kring smärtstillande radikalt.

Både cancerpatienter och folk med lättare smärta får Oxycontin utskrivet. En kultur av så kallade ”pill mills” där nästan vem som helst kan referera till ”smärta” för att få piller att sälja eller festa med.

I ”Dopesick” drömmer Richard Sackler om att få drogen godkänd i Tyskland, som har hårdast kontroll i världen, så att han sedan ska kunna ta över hela Europa.

Det är spännande att följa de åklagare och som kämpar i motvind för att avslöja korruptionen och den falska marknadsföringen, liksom DEA-agenten Bridget Meyer (Rosario Dawson) som gör allt för att få bort Oxycontin från gatorna. ”Dopesick” borde avskräcka de flesta från att ens snegla på en opioid.

Den senaste tiden har dödsfall bland kändisar som överdoserat på opioider duggat tätt. Rapparen Lil Peep, skådespelaren Michael K Williams och komikern Fuquan Johnson dog alla av överdoser efter droger som spetsats med opioiden fentanyl.

Fentanyl används av kriminella nätverk för att dryga ut andra gatudroger, men är vanskligt att dosera rätt och leder därför ofta till dödsfall.

Actionthrillern ”Crisis” (2021) visar hur opioidkrisen ofta överlappar med den undre världen. Tre separata berättelser vävs samman: en drogforskare blir visselblåsare om en farlig opiats effekter, en arkitekt och före detta missbrukare hittar sin 16-årige son död av en överdos, och en DEA-agent som jobbar under täckmantel försöker stoppa ett stort lass med fentanyl från kartellen.

Tyvärr har ”Crisis” fått ett svalt mottagande. Förmodligen på grund av att filmens stjärna Armie Hammer blev anklagad för att ha begått sexuella övergrepp och för att ha varit kannibal. Den är ändå värd att se. Filmen är för opioidepidemin vad ”Sicario” var för Mexikos kokainhandel. En både brutal och nyanserad åktur mot bakgrund av ett komplicerat samhällsproblem.

Tipsa om artikeln via e-post