Kultur & Nöje.

2021-10-11 18:24
Ted Lasso.  Bild: Apple
Ted Lasso.
Puffetikett
Dagens ETC

Bäst i kulturen just nu

Dagens ETC:s kulturredaktion tipsar om det bästa i flödet, just nu.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Europa

Roman av Maxim Grigoriev

En vindlande, sorgsen och vass roman om att befinna sig i något slags evig exil i Europas mitt. Maxim Grigoriev berättar i jagform om ryske Nikita som 14 år gammal avvek från sin skolresa till Paris och blev en sorts flykting, utan att egentligen riktigt ha något att fly ifrån. Där plockas han upp av landsmaninnan Nina, också hon på en livslång drift. Många år senare, när berättelsen inleds, har han oväntat ärvt hennes lägenhet i Nice, ett centrum för exilryssar. I ett flöde som rör sig fritt mellan tidsperioderna skildrar Grigoriev en existentiell vilsenhet på ett både hjärtskärande och humoristiskt sätt och kängar till den europeiska självbilden här och var längs vägen.

JA

I väntan på Jan Myrdals död

Bioaktuell dokumentär

I väntan på Jan Myrdals död.  Bild: Picky Pictures
I väntan på Jan Myrdals död.

Två tjuriga vänsterstollar åldras och bråkar. Lagom till 90-strecket har Jan Myrdal blivit ekonomiskt beroende av Lenin badet-miljonären Lasse Diding, eftersom denne låtit författaren flytta in i en lägenhet i Varberg gratis. Där sitter den gamle vänsterikonen bland sina 50 000 böcker och kämpar med att skriva ännu ett viktigt verk.

Här pågår en ålderskris samtidigt som frenemyn Lasse Diding säger saker som att Jan Myrdal bara ”producerar sånt som är ”mindre väl tänkt”. Själv skulle han gärna sponsra författarens resa till en självmordsklinik.

Det är mörkt, det är kul, det är musikaliskt klippt till gubbarnas tjafs. Men det är också ett djupt rörande porträtt av helvetet med att bli gammal när man en gång i tiden faktiskt varit någon. En underbar dokumentär om en vänsterikon som vägrar kasta in handduken innan han rent fysiskt stupar.

KM

Ted Lasso

Tv-serie på Apple+

Ted Lasso.  Bild: Apple
Ted Lasso.

En dum amerikan kommer till England och charmar skiten ur uppblåsta, stela britter med sin obotliga optimism och härligt naiva direkthet. Ja, konceptet för komediserien ”Ted Lasso” som nu är inne på sin andra säsong, är inte helt nytt men i denna tappning blir det faktiskt helt oemotståndligt. Ted Lasso är en coach för amerikansk fotboll som rekryteras till ett engelskt Premier league-lag eftersom den bedragna fru som tagit över ägarskapet vill hämnas på sitt ex genom att krossa laget. Naturligtvis går inget som hon tänkt sig, längs vägen får vi en underbar mix av dumdumhumor och riktiga relationer mellan förvånansvärt mångfacetterade människor.

JA

Tipsa om artikeln via e-post