Kultur & Nöje.

2021-10-18 16:00
Dave Chappelle. Bild: Charles Sykes/AP/TT
Dave Chappelle.
Puffetikett
Dagens ETC

10 punkter: Bråket kring Dave Chappelles transfobiska komedispecial

Bojkott, en avstängd Netflix-anställd och försvar från vd:n.
Detta har hänt i kritikstormen kring komikern Dave Chappelles show ”The Closer”.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

5 oktober

Netflix släpper komedishowen ”The Closer” med den världskände komikern Dave Chappelle. Här skämtar Chappelle om transpersoner i flera minuter och säger bland annat att han är ”team TERF”, en förkortning av ”trans-exclusionary radical feminist” (feminister som inte anser att kvinnor med transbakgrund är kvinnor).

”Kön är ett faktum. Varje människa i det här rummet, varje människa på den här jorden, behövde passera mellan benen på en kvinna för att komma hit. Det är fakta.” säger Dave Cappelle i showen som omedelbart får en storm av kritik i sociala medier.

6 oktober

Manusförfattaren Jaclyn Moore (”Queer as folk” och ”Dear white people”), som själv identifierar sig som transkvinna, twittrar att hon inte längre tänker jobba med Netflix så länge streamingjätten fortsätter att publicera och profitera på ”uppenbart och farligt transfobiskt innehåll”.

7 oktober

Terra Field, transkvinna och anställd på Netflix twittrar en lång tråd om skadan som Dave Chappelles show gör. Allt handlar om ”transpersoner som vill få leva och människor som inte vill att vi ska få göra det”, skriver hon och räknar upp namnen på 38 trans- och gender non conforming-personer som mördats i USA det senaste året.

Tråden blir viral.


7 oktober

Mitt i stormen uppträder Dave Chappelle på Hollywood Bowl och får stående ovationer framför en stjärnspäckad publik innehållande Brad Pitt, Tiffany Haddish, Stevie Wonder med flera. ”Om det är såhär det känns att vara cancelled – så älskar jag det”, säger han från scen enligt Hollywood Reporter.

8 oktober

Enligt flera medier skickar Netflix vd Ted Sarandos ett mail till alla sina anställda om att att ”The Closer” inte kommer att plockas ner från plattformen. I mailet försvarar han beslutet att visa showen: ”Flera av er har ställt frågan var vi drar gränsen för hat. Vi tillåter inte titlar på Netflix som är designade för att hetsa till hat eller våld. Och vi tycker inte att  The Closer går över den gränsen.”

11 oktober

Netflix stänger av Terra Field, den anställde som twittrade kritiskt om ”The Closer”, och ytterligare två anställda som oinbjudna ska ha försökt ta sig in på ett chefsmöte, rapporterar nyhetssajten The Hollywood Reporter.

12 oktober

Resursgruppen för Netflix-anställda transpersoner planerar en dagsstrejk 20 oktober, rapporterar The Verge. ”Transliv spelar roll, transrättigheter spelar roll. Som organisation har Netflix flera gånger misslyckats med att visa omtanke för vårt uppdrag att underhålla världen genom att fortsatt släppa innehåll som skadar transcommunityt”, skriver gruppen i ett uttalande.

13 oktober

Netflix låter Terra Field börja jobba igen. Vd:n skickar ännu ett mail till de anställda. Här argumenterar han för att Dave Chappelles komedispecial inte kommer att öka våldet och hatet mot marginaliserade grupper.

”Vuxna kan titta på våld och övergrepp – och njuta av chockerande standup – utan att det får dem att vilja skada andra” skriver han enligt Variety.

15 oktober

Netflix sparkar den anställde som ska ha varit ledare för den kommande strejken, skriver The Verge. Streamingjätten uppger att den anställda fick sparken efter att ha läckt ”konfidentiell och kommersiellt känslig information”.

På sociala medier fortsätter användare påminna om att Dave Chappelles ”The Closer” släpps året efter att ett rekordstort antal, 37 transpersoner och så kallat gender non-conforming, mördats i USA. Majoriteten var svarta kvinnor.

Tipsa om artikeln via e-post

Fakta

”The Closer” på Netflix är inte första gången Dave Chappelle uttrycker hatiska åsikter mot transpersoner. 2016 rapporterade The Observer att komikern sagt att han inte ville ha “en kvinna med kuk” bredvid sig på pissoaren.

2017 uttryckte han nedlåtande kommentarer om den kända transkvinnan och före detta idrottaren Caitlyn Jenner och försvarade den dåvarande presidenten Donald Trumps förbud mot transpersoner i militären.