Krönika. Katarina Mazetti.

2021-08-30 18:00
Puffetikett
Dagens ETC

In med klimatet i skolan – och ut med religionen!

Dags att starta ämneskommittéer som går hårt fram med rödpennan i läroplanerna! Extra hård koll på privatskolorna, de så kallade ”friskolorna”.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Jag gick i en religiös skola när jag var barn. Det brukar jag tänka på när Jimmie med anhängare ojar sej över muslimska skolor. Fast min skola var förstås, som alla svenska småskolor på femtitalet, en kristen skola.

Ruben, Simon, Levi, Juda, Dan – ja, vi måste lära oss rabbla namnen på Josefs tolv ­bröder. Naftali, Gad, Asher, Isaskar. Och därtill, naturligtvis, en massa psalmverser och böner utantill. Vi började varje morgon med att stå bredvid våra bänkar och rabbla med gälla röster: Fader vår som är i himmelen, helgat vare ditt namn…. och så var det något om att man skulle ”älska och frukta gud” vilket jag i min oskuld tolkade som att han skulle bjuda på frukt. Jag väntade förgäves på bananerna ooh när nån sen förklarade att frukta betydde ”vara rädd för” fattade jag ännu mindre: varför skulle man älska nån man var rädd för? Så där höll det på i svenska skolor ända tills 1960-talet.

Ämnet kristendom bjöd oss en massa­­ ­vetande som aldrig precis kommit till användning sedan, för dom av oss som inte blev präster. Och sedan döptes ämnet om till religionshistoria och det var meningen att lärarna, så där på gymnasiet, skulle låta oss få veta att det fanns andra religioner förutom kristendom. Men det blev liksom aldrig av. Mycket berodde det nog på att de religions­lärare som landade hos oss ofta var personer som misslyckats med att ta prästexamen och en del av dem hade problem utöver det pedagogiska. Jag minns magister Renberg som en dag klev över disken på posten och började slå ihjäl svarta kryp han tyckte sig se bland paketen. De barnkullar som var födda efter kriget var ovanligt stora och lärarbristen svår så en del av våra lärare var minst sagt udda.

Gamle John var över 80 år och röt gärna att han tänkte jobba kvar så länge han kunde tugga gröt. Jag föreställer mej att den tidens lärarnivå låg ungefär där de många icke examinerade privatskolelärarna nu ligger.

Men det är dags för en spjutspetsreform i skolan, ledd av lärare med full kompe­tens! Vi vet ju att i dessa yttersta tider av klimathot måste vi ställa om hela samhället att fungera på annat sätt om mänskligheten ska överleva. Det är bra att börja i skolan, men vi kan inte börja undervisa i relevanta klimatkunskaper om vi inte har plats i schemat, det vill säga har rensat bort dagens psalmverskunskaper. Dags att starta ämneskommittéer som går hårt fram med rödpennan i läroplanerna! Extra hård koll på privatskolorna, de så kallade ”friskolorna”.

Men hur ska vi kunna be­vaka att detta sker? När i den nya hel-sovjetiska media­situationen i Sverige högern helt enkelt vägrar att använda sina tidningar (det vill säga alla) till sådant? Ta nye chefen Rasmus Nerman på Apoteket, helstatligt ägt av oss själva!, som lyckades plocka ut miljoner coronakronor i bonus åt sig själv och helt enkelt bojkottade den enda tidning som hade synpunkter på detta, alltså Dagens ETC!

Upp på tårna, DN, Expressen, Aftonbladet med flera!

Ned med Sebulon, Josef och Benjamin!

Tipsa om artikeln via e-post

Plus & minus

Plus: Underhållande sågning av dumhögern (M, KD, SD, L) i DN kultur 26/8: Vad ska de rösta på när det visat sig att de nyliberala flosklerna om privatiseringar var helt fel?

Minus: Spelberoende, alltså casinospel, inte gejming på lek, kan leda till kronofogde, konkurs och tragedier. SVT sänder svassande hyllningsserie om ”Det svenska spelundret” och dess grabbmiljonärer.

Katarina Mazetti
Katarina Mazetti 

Skribent och författare som bland annat har skrivit de hyllade böckerna Det är slut mellan Gud och mej och Grabben i graven bredvid.

Skriver krönikor i Dagens ETC en gång i månaden.