Krönika. Rebecka Bohlin.

2021-11-05 16:00
Bild: Norstedts
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

En förlåtande blick på mörka tankar kan bli möjlig

En sak jag som jag skulle vilja göra, men inte vågat, är att skriva skönlitterärt. Jag önskar att jag hade modet, men jag har svårt att se framför mig att jag skulle tordas vara så naket självutlämnande som det litterära språket kräver – om det ska bli bra.

Tipsa om artikeln via e-post

Ibland tänker jag på vad det innebär att vara modig.

I mitt yrkesliv som journalist krävs ett visst mod; att våga skriva sådant som kan innebära en risk att utsättas för hot och hat, och i vissa fall även ett mod att besöka potentiellt farliga platser.

Men en sak jag som jag skulle vilja göra, men inte vågat, är att skriva skönlitterärt. Jag önskar att jag hade modet, men jag har svårt att se framför mig att jag skulle tordas vara så naket självutlämnande som det litterära språket kräver – om det ska bli bra.

I veckans tidning samtalar jag med författaren David Lagercrantz om bland annat mod. Han blev så ifrågasatt när han skrev fortsättningen på Stieg Larssons Millennium­böcker att han liknade det vid att löpa ett gatlopp. Men böckerna togs emot positivt av läsarna, blev internationella bestsellers och fick fina recensioner utomlands. David upplevde att han fick mod på kuppen.

Den bok han nu utkommer med, ”Obscuritas”, bygger varken på någon annans liv eller någon annans fiktiva karaktärer. Den är helt och hållet sprungen ur författarens fantasi.

Däremot använder David Lagercrantz de kriser han själv upplevt när han gestaltar depressionens mörker hos en av en av bokens två huvudpersoner, och gör depression begriplig för en läsare som inte själv har den erfarenheten.

– Jag hade kunnat gå djupare där, berättar David Lagercrantz för mig när vi möts.

Han kommer just ur en tung period i sitt liv och säger att det för bokens del inte var fel att han själv kände sig trasig när han skrev om en trasig karaktär. Antagligen har han rätt.

Det är en stark bok – både för att den gör psykisk ohälsa begriplig, är en tät kriminalroman och för att den riktigt kritiskt belyser hur världen förändrades efter 11 september.

Efter mötet kände jag mig, trots samtalets allvarliga ämnen, sällsynt upplyft. När vi människor vågar och orkar dela med oss av våra innersta känslor händer något. Orden befriar och en förlåtande blick på mörka tankar kan bli möjlig. Jag tycker att det är modigt.

Trevlig helg och trevlig läsning!


Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Tipsa om artikeln via e-post