Inrikes.

2021-11-17 08:30
  • Roko Kursar (L), vice ordförande i kommunstyrelsen. Infälld: Simon Chrisander (L), kommunalråd.  Bild: Jesper Berg
    Roko Kursar (L), vice ordförande i kommunstyrelsen. Infälld: Simon Chrisander (L), kommunalråd. 
  • Bild: David Johansson
Puffetikett
Dagens ETC

Splittrat L i Malmö öppnar för förhandlingar med SD

Liberalerna i Malmö har hittills gått emot den ­nationella linjen och sagt nej till samarbete med Sverige­demokraterna. Men nu tycks den tiden vara förbi – ett splittrat parti har röstat ja till att ­Liberalerna ska kunna förhandla med alla.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Medan Liberalerna nationellt öppnat famnen för att släppa in Sverigedemokraterna har Malmö­liberalerna stått fast – de vill inte förhandla med SD. ­Under ett medlemsmöte i våras röstade de nej till Nyamko Sabunis linje, tvärt emot Skåneliberalernas regionala styrelse. Och även på kommunal nivå har ett samarbete med SD varit uteslutet. Istället styr Liberalerna staden ihop med Socialdemokraterna.

– Det märks ibland att vi har olika ideologiska infallsvinklar. Men den ideologiska skillnaden mellan oss och SD är större än mellan oss och Socialdemokraterna, sa skolkommunal­rådet Sara Wettergren (L) till SVT i våras.

”Inte utesluta något parti”

Efter valet 2018 skrev hon och flera andra av de ledande L-politikerna i en debattartikel i Kvällsposten att ”ett maktskifte i Malmö kommer för Liberalernas del aldrig att ske med hjälp av ett samstyre med Sverige­demokraterna”.

Den linjen han partiet sedan hållit. Fram tills nu. Under ett medlemsmöte i söndags där det kommunalpolitiska handlingsprogrammet för nästa mandatperiod skulle klubbas, röstade Malmöliberalerna ja till att de inte ska utesluta samtal eller förhandlingar med något parti. Yrkandet kom från kommunalrådet Simon Chrisander (L).

– Jag har varit med och styrt den här staden i flera år. Ska vi ha igenom olika beslut kan vi inte ha en inställning där vi inte kan förhandla med alla partier. Det blir otroligt restriktivt. Säg att vi försöker få igenom en detaljplan och V eller SD vill ha in fler grönytor, då måste vi kunna ha en diskussion om det. Därför la jag upp den här fråga på medlemsmötet, säger han.

Så ni öppnar för att kunna samarbeta med SD nu?

– Jag förstår att det kan tolkas så, men beslutet handlar om att kunna samtala eller förhandla med alla, inget annat. Vem vi sedan potentiellt bestämmer oss för att samarbeta med, det är ett beslut vi kommer ta i ett medlemsmöte efter valet.

Många inom Liberalerna i Malmö hade dock önskat att partiet stod fast vid sin gamla linje. Simon Chrisanders förslag gick visserligen igenom, men bara med 15 röster mot 12. Roko Kursar, kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen, tycker att frågan måste upp igen på ett nytt medlemsmöte.

– Det är inte rimligt att en så avgörande fråga beslutas utan att det aviserats till medlemmarna på förhand. Vi har aldrig tidigare haft sådana skrivelser i förord till ett kommunpolitiskt handlingsprogram, säger Roko Kursar till Sydsvenskan.

Tipsa om artikeln via e-post