Inrikes.

2015-07-10 17:30
Det är tyst från utrikesminister Margot Wallström om Israels bordning av svenskflaggade trålaren Marianne. Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Det är tyst från utrikesminister Margot Wallström om Israels bordning av svenskflaggade trålaren Marianne.

Fortsatt tyst från regeringen om Ship to Gaza

Under tisdagen släpptes ett filmklipp från bordningen av trålaren Marianne som visar hur en deltagare får ta emot flera elchocker. Ett konkret bevis för israeliska arméns våld mot svenska medborgare på internationellt vatten. Från Margot Wallström är det fortfarande tyst.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Dagens ETC har sökt Margot Wallström i flera dagar för att få en kommentar om Israels behandling av de aktivister som försökte bryta blockaden.

Utrikesministerns pressekreterare Viktor Harju meddelar att Margot Wallström i nuläget inte finns tillgänglig för kommentarer. För uttalanden om Israels behandling av Ship to Gaza-deltagarna hänvisar Viktor Harju vidare till UD:s presstjänst, som i sin tur ber att få lämna kommentaren i ett mejl:

”Om de ombordvarande på fartyget anser sig ha blivit utsatta för brott kan de göra en polisanmälan i Sverige, eftersom fartyget Marianne är svenskflaggat. Detta innebär att om det finns misstanke om att brott skulle ha begåtts ombord på fartyget så skulle dessa kunna utredas av svensk polis och därmed även eventuellt beivras i svensk domstol. Vi kan inte förekomma en sådan eventuell utredning; brottsmisstankar måste utredas av polis.”

Saknar tydlig markering

Ship to Gaza har ännu inte tagit ställning till frågan om en eventuell polisanmälan.

– Vi har ju gjort polisanmälningar tidigare. Dels 2010 efter bordningen av Mavi Marmara och 2012 vid bordningen av Estelle. 2012 hade vi många vittnen, videobevis och synliga skador, säger Victoria Strand, talesperson för Ship to Gaza.

Utredningarna lades dock ner av åklagare, som konstaterade att vissa handlingar kunde utgöra brott, men att det inte gick att identifiera någon gärningsman. Ship to Gaza saknar fortfarande en tydligare markering från Sveriges sida mot bordningen.

– Det är klent att Sverige och den svenska utrikesministern accepterar att en svenskflaggad båt bordas på internationellt vatten, säger Victoria Strand.

Se filmklippet från bordningen av trålaren Marianne.