Inrikes.

2021-11-17 15:50
Bild: Jessica Gow/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Beskedet: Vaccinpass införs i Sverige – då kan det börja gälla

Personer som inte kan bevisa att de är vaccinerade kan komma att behöva avstå från evenemang. Regeringen vill se vaccinationsbevis på allmänna sammankomster med fler än 100 personer inomhus.

Tipsa om artikeln via e-post

Vaccinationsbevis eller särskilda åtgärder kommer att gälla på sammankomster med mer än 100 personer inomhus. Regeringen vill att det ska kunna användas vaccinationsbevis även på mindre evenemang, meddelar socialminister Lena Hallengren på en pressträff på onsdagseftermiddagen.

– Avsikten är att det här ska gälla från 1 december, säger hon.

Kulturminister Amanda Lind säger att regeringen haft vaccinationsbevis som en slags plan B under en längre tid och varit beredd på att införa det om det skulle visa sig behövas som smittskyddsåtgärd, för att evenemang och sammankomster ska kunna fortsätta hållas.

De nya reglerna innebär att arrangörer som använder sig av vaccinationsbevis inte kommer behöva följa nya restriktioner som väntas tillkomma. De som däremot inte använder vaccinationsbevis kommer behöva följa dessa restriktioner. Folkhälsomyndigheten, FHM, säger att det rör sig av saker som avstånd mellan besöker, men att de kommer återkomma med mer information kommande veckor.

– Det handlar om trygghet, för arrangörerna och för oss som vill besöka evenemang, så vi kan känna oss trygga i salongen och inte oroliga för risken att bli smittad, säger Amanda Lind.

FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell säger att de nu rekomenderar dessa åtgärder för att Sverige inte ska se samma utveckling som andra länder.

– Från flera länder får vi rapporter om allt fler sjuka. En ökning som lett till en större belastning på sjukvården, som redan sett en stor belastning, säger hon.

Sverige har ännu inte sett samma branta ökning av smittfall som andra europeiska länder. Men FHM gör prognosen att en ökning även väntar här. Därför rekommenderas från 22 november att alla personer som upplever symptom av covid att testa sig, även om de är dubbel vaccinerade. Även alla personer som inte upplever symptom men som har en person i hushållet som har testat positivt för covid rekommenderas testa sig.

Både regeringen och FHM säger fortsatt att det bästa man kan göra för att minska smittan och effekten av den är att vaccinera sig.

– Du som är ovaccinerad kan redan idag inte leva som vanligt. Det finns redan idag särskilda åtgärder för folk som är ovaccinerade att bland annat undvika trängsel, säger Lena Hallengren.

Tipsa om artikeln via e-post