Debatt. .

2021-11-15 02:00
”Hur kan det vara i patientens intresse att våra skattemedel flyttas till ett riskkapitalbolag?”, undrar debattörerna. Bild: Stina Stjernkvist/TT
”Hur kan det vara i patientens intresse att våra skattemedel flyttas till ett riskkapitalbolag?”, undrar debattörerna.
Puffetikett
Dagens ETC

Ska våra sjukhus säljas ut?

Är det delar av Sahlgrenska som ska säljas? Är det Mariestad, Skene, Lidköping, Alingsås, Kungälv eller Näl? Invånarna i Västra Götaland måste få ett svar innan valet så att de har möjlighet att stoppa privatiseringen av våra gemensamma sjukhus, menar Socialdemokraterna.

Tipsa om artikeln via e-post

Vård efter behov eller vård efter köpkraft. En hälso- och sjukvård som hålls samman eller som säljs ut, sjukhus för sjukhus. Där går två av de stora skiljelinjerna i svensk politik inför valet nästa år.

Nyligen beslutade Moderaterna på sin arbetsstämma att möjliggöra mer privat drift av fler sjukhus och all annan vård och omsorg. Speciellt är det akutsjukhusen som pekas ut i texten. Budskapet från M-ledningen är lika klart som iskallt: inget sjukhus ska anses vara för viktigt för människors trygghet för att fredas från kommersiella krafter. Ingen vård eller omsorg ska anses så samhällsviktig att verksamheten inte kan privatiseras.

När vi Socialdemokrater frågar om vilka sjukhus man vill sälja i vår region blir svaret svävande från Moderaterna i regionen.

Nu måste Moderaterna svara på vilka sjukhus som ska säljas ut och till vem? Är det delar av Sahlgrenska som ska säljas? Är det Mariestad, Skene, Lidköping, Alingsås, Kungälv eller Näl? Invånarna i Västra Götaland måste få ett svar innan valet så att de har möjlighet att stoppa privatiseringen av våra gemensamma sjukhus.

I Sverige har vi under lång tid sett den snabbt ökande privatiseringen av sjukvården. Genom etableringsfrihet har bolagen fri dragningsrätt och en okontrollerad tillgång till våra skattemedel. Skattemedel som regionernas politiker är satta att fördela, men inte längre har makt över. Vi har idag kinesiska delägare i vården i tegionen och tappar både mandatet att styra vart våra resurser ska riktas och till vem.

Den som har störst medicinskt behov ska få vård först och det ska inte spela någon roll var någonstans du bor i regionen för hur bra vård du får. Med privata vinstdrivande sjukhus blir det tvärt om, då är jakten på vinst viktigast och vården koncentreras till regionens storstäder.

Hur kan det vara i patientens intresse att våra skattemedel flyttas till ett riskkapitalbolag? Det är inte vad svensk sjukvård behöver. Vården behöver fler anställda – fler undersköterskor, sjuksköterskor, läkare inte fler privatiseringar. Det utförs inte fler operationer för att vi säljer sjukhuset och köper tillbaka operationer till regionens patienter – det blir bara dyrare.

För oss Socialdemokrater är det självklart att svenska folkets akutsjukhus ska skyddas från privatiseringar och vinstjakt, det talar starkt för att skydda visst offentligt ägande i lag. Svenska folket behöver kunna lita på att samhället har kontroll över vår gemensamma välfärd.

Moderaterna har sällan vurmat för gemensamma lösningar. Likväl är det svårt att förstå tondövheten att i kölvattnet av pandemin lägga fram detta massiva privatiseringsprogram. Att kommersiella intressen ska in och äga våra sjukhus som är ryggraden i svensk välfärd är häpnadsväckande.

Det offentliga får aldrig avlövas så att det inte klarar att ta ansvar för svensk sjukvård, i synnerhet inte i en kris. Vid behov måste alla tillgängliga resurser kunna mobiliseras snabbt och effektivt.

Vi Socialdemokrater menar att det behövs fler anställda i vården och större möjligheter för vårdens proffs att vara just proffs. Så vill vi bygga svensk hälso- och sjukvård ännu starkare. Vårt svar är starkare välfärd inte fler privatiseringar.

Nu måste Moderaterna svara på frågan: Vilket eller vilka sjukhus ska säljas och till vem? Det är en fråga som vi kommer att fortsätta ställa hela vägen fram till valet i september nästa år.

Helén Eliasson (S)

Oppositionsregionråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen

Håkan Linnarsson (S)

Oppositionsregionråd och talesperson i sjukvårdsfrågor för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen

Janette Olsson (S)

Oppositionsregionråd för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen

Tipsa om artikeln via e-post