Debatt. .

2021-11-17 02:30
Foto: Henrik Montgomery/TT
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Nu måste marknadsskolan avskaffas

Vinstdrivande friskolor vill tjäna maximalt med pengar och sparar därför in på behöriga lärare, då de är dyrare att anställa. Det är oacceptabelt att skattepengarna går till aktieägare istället för garantera elevernas utbildning, skriver vänsterpartister i Malmö, Stockholm och Göteborg.

Tipsa om artikeln via e-post

I dagsläget är det anmärkningsvärt stora skillnader i andel behöriga lärare som är anställda i friskolor jämfört med kommunala skolor. Det gäller både i Stockholm, Malmö och Göteborg. Enligt oss är den enda möjliga förklaringen till denna skillnad följande; att obehöriga lärare är billigare att anställa, och därför är ett sätt för de vinstdrivande skolorna att spara pengar på. I Stockholm är skillnaden störst med 23 procent färre behöriga lärare i friskolorna. Samma sak gäller i gymnasieskolan, där andelen är lägre i samtliga storstäder, men störst är skillnaden i Malmö där det är 21 procent färre behöriga lärare i de fristående skolorna.

Egentligen borde det inte behöva förklaras, men att anställa en hög andel behöriga lärare är en förutsättning för att skolan ska klara sitt uppdrag att ge eleverna en fullvärdig utbildning.

I slutändan handlar det om vilken grund våra barn och unga får att stå på i livet.

Det betyder inte att obehöriga lärare inte kan göra ett fantastiskt bra arbete, utan att vi som samhälle faktiskt har som princip att så många som möjligt som undervisar inom skolan ska ha den utbildning som krävs för att utföra sitt jobb.

Utbildade lärare kostar mer och i Sverige, där vi tillåter skolor att drivas som aktiebolag och där vinst kan plockas ut, skapas förstås ett intresse av att anställa billigare personal för att hålla nere på utgifter. Det är orimligt. Att sätta i system att anställa en låg andel med lärarexamen är dessutom att underminera läraryrket.

Det kan inte fortsätta se ut såhär. Kombinationen av att vissa skolor ses som mer attraktiva än andra och därmed lockar ”lättare” elever, problemen med så kallande glädjebetyg, och den övergripande viljan att hålla nere skolans kostnaderna för att kunna maximera vinsten, är rakt av farlig för vårt samhälle.

Vi ser nästan dagligen nyheter om hur Skolinspektionen kämpar med skandalskolor som inte håller måttet – och där det är tydligt att möjligheten att göra personlig ekonomisk vinst är den enda drivkraften för en del ägare. De som får ta konsekvenserna av denna girighet är våra barn och unga.

Det är dessutom så att personalen, både på friskolor och kommunala skolor, får slita tungt. De mångmiljonvinster som görs av skolföretagen, och som i grunden är våra skattepengar, borde gå till personalen och barnen – inte till aktieägarna.

Vi i Vänsterpartiet har fått nog. Det går inte att lappa och laga i ett trasigt system. Den vinstdrivande friskolan måste avskaffas.


Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Tipsa om artikeln via e-post
Vänsterpartiet 
Emma-Lina Johansson (V), kommunalråd Malmö, Jenny Broman (V), kommunalråd Göteborg, och Torun Boucher (V), oppositionsborgarråd Stockholm