Debatt. .

2021-10-10 00:24
Investmentbolaget Investors bolagsstämma 2017. Bild: Adam Wrafter/SvD/TT
Investmentbolaget Investors bolagsstämma 2017.
Puffetikett
Dagens ETC

De sitter inte inne – de sätter reglerna

Gränsen mellan den lilla grupp som äger och vi andra är knivskarp. Det är de som är verkliga kriminella. De är skuggvärlden, skriver Michaela Larsson med anledning av Pandoraläckan.

Tipsa om artikeln via e-post

När ni rapporterar om Pandora­läckan nämner ni statschefer, kändisar, kungligheter, miljardärer, företagare. Och kriminella. Varför separerar ni kriminella från resten?

Företag och banker ägnar sig också åt ekonomisk brottslighet i form av förskingring, korruption, bedrägeri, skatteflykt, droghandel, mutbrott och penningtvätt. Det visade Panamaläckan, det visar Pandoraläckan.

Bland de svenska personer som blottlades i Pandora-dokumenten finns en affärsman som är misstänkt för flera bokföringsbrott. En börs-vd. Två män med starka kopplingar till extremhögern. En av Sveriges rikaste familjer. Skillnaden är att ni inte talar om dessa brott som gängkriminalitet, trots att överklassklanerna kontrollerar absolut mest pengar.

Sociologen och kriminologen William Chambliss sa att nationers egendomslagar i synnerhet skyddar människor som äger. Den ägande klassen. Några som är helt utan egendom – och därför står utan skydd – är en skuldsatt arbetarklass, en flykting utan tillhörigheter, en kriminaliserad på anstalt, en hemlös. 

Gränsen mellan er som äger och vi andra är knivskarp. Det är ni som är de verkliga kriminella. Ni är den segregerade skuggvärlden.

I år delade Saab AB ut 622 miljoner kronor till sina aktieägare. Företaget tillverkar ammunition, sprängämnen, Jas Gripen. Det exporteras till och används i krigförande länder. Afghanistan, till exempel. Den största ägaren är familjen Wallenberg, en av de 15 finansfamiljer som äger 70 procent av det svenska börsvärdet.

Det har varit ungefär samma 15 familjer i över 100 år. Det handlar om tusentals miljarder kronor. Pengar som ärvs från generation till generation. Lundin, Lundberg, Persson. Ni har blod på era händer.

Det här är våld: hunger, vräkningar och gränser. Tystnad. Er tystnad är våldsam. Uteblivna inslag i Aktuellt och Agenda. Inga presskonferenser i riksdagen. Ni jagar och straffar arbetarklassens påstådda bidragsfusk och vräker barnfamiljer från sina hem, men ignorerar överklassens brott. Ni tittar åt ett annat håll. Gäng­kriminella är för er några andra. Klaner är för er en annan familj. Brottslighet är för er något annat. Fråga er varför.

Det här är också våld: Löne­arbete. Två miljoner människor dör i kapitalistiskt lönearbete, år efter år. Ni använder arbetskraft från fängelser för att hålla nere kostnaderna. De skruvar ihop och packar produkter, bokhyllor med generiska namn, för tretton kronor i timmen. På 20 år har antalet miljardärer i Sverige ökat med 400 procent. Söderberg, Paulsson, Kamprad. Ni stjäl det vi skapat med våra kroppar. Allt som är vårt gemensamma.

Det här är också våld: Att som aktieägare i H&M rösta nej till levnadslön för den arbetare i ­Kambodja som syr kläderna. Att storbanker som SEB och Swedbank investerar i Lundin Petroleum, men röstar emot att kompensera civilbefolkningen i Sudan som lämnades med krossade drömmar på grund av oljan som inte fick stanna i marken.

Rausing, Stenbeck, Bennet, Bonnier.

Ni sitter inte inne, ni sätter reglerna.

Tipsa om artikeln via e-post
Michaela Larsson 
Malmö